„Álomszövők” - Színházi előadás a legkisebbeknek Székely Andrea művésztanár, főiskolánk oktatója rendezésében

A veszprémi Kabóca Bábszínház a legkisebbeknek tartott bemutatót Veszprémben. A társulat főiskolánk hallgatói számára már ismert, hiszen két színházi produkcióval jártak már iskolánkban (Danny mesél, illetve On the Road)
 
A legkisebbeknek, 1 éves kortól 3 évesig ajánlják a babaszínházi előadást. Székely Andrea főiskolánk művésztanára (aki a Kabóca Bábszínház igazgatója is) rendezte az Álomszövők című produkciót.
 
„A különleges előadás a szőttes készítésének több évszázados hagyományát idézi meg. A fonalak szépsége, a színek sokasága, a szövés ritmusa, és maga a szövő ember kezének mozdulatai ritmizálják a játékot. Konkrét szövegek helyett zenei effektek, dallamok, énekek és a tárgyakkal előhívott ritmusok teremtenek egy különleges zenei világot a produkciónak.
A babaszínházi előadások fontos része a lezáró közös játék, a produkció eszközeit, illetve hasonló tárgyakat próbálhatnak ki a gyerekek, s ezalatt felidézik a darab számukra érdekes játékait.”
 
A kisbabáknak való színházi műfaj 10-15 évre nyúlik vissza Magyarországon. A kisgyermek figyelmét ezek az előadások képesek kitágítani, 20-25 percig tágra nyílt szemekkel követik az eseményeket, majd az előadást követő, a színészekkel közös játékban újrajátsszák a látottakat.
 
 
A szülők is csodálkozva tekintenek a gyermekükre, s boldoggá teszi őket ez a különleges közös élmény.
Magyarországon több, főleg bábszínházi társulat repertoárján találhatók meg a babaszínházi előadások, a Kispesti Művelődési Otthon évente megszervezi a BabaArt konferenciát Csóka Eszter (volt diákunk) vezetésével, amelyen Székely Andrea többször is részt vett előadóként, illetve a hallgatók is rendszeresen meglátogatják az eseményt.

 

2016. április 28.