Beszámoló a Nagyböjti lelki napról

NAGYBÖJTI  LELKI  NAP
AVKF 2017. március 9.

Az Apor Vilmos Katolikus Főiskolán már hagyomány, hogy a nagyböjtben lelki napot tartunk, valamint kiállítást rendezünk. A Nagyböjt, húsvéti ünnepkör című kiállítást a II. János Pál terem előterében tekinthették meg az érdeklődők, amit a Bálint Sándor Hagyományőrző Kör és Műhely rendezett.  A műhely tagjai megosztották velünk böjti gondolataikat és egy olvasmányt is az evangéliumból. Rövid részlet a felolvasottakból: A böjt feltárja előttünk természetünk rejtett oldalait, erejét és gyengeségeit, valamint határait, mértékletességre tanítva ezáltal. A böjt megújítja és feltámasztja a lelket, előkészíti arra, hogy a Szent áldozás által befogadja Krisztus feltámadásának kovászát, és részt vegyen magának Krisztus Feltámadásának örömteli ünneplésében. A böjt engedelmességre és alázatosságra tanít. Krisztus a következőket mondja: "Tanuljatok tőlem, mert szelíd vagyok és alázatos szívű!" (Mt. 11,29) 
A  váci Karolina Katolikus Általános Iskola Székesegyházi Kórusiskola és az  Alapfokú Művészeti  Iskola  5. zenei osztály növendékeinek előadásában Monk: Maradj  velem, valamint Kodály Zoltán Boldogasszony köszöntője, a Búza, szőlő és  a Jézus és a gyerekek kórusművei hangoztak el.   A kórust vezette Verbay Zsuzsanna és Verbay Zsolt, zongorán kísért: Verbay Zsolt.
Ezt követően Libor Józsefné dr.  tanulmányi rektorhelyettes asszony  köszöntötte  a nagyböjti lelki napon megjelenteket.  Dr. Beer Miklós, a Váci egyházmegye püspöke  pedig megtartotta nagyböjti elmélkedését.
A következőkben Hodossy Vivien  tanító szakos hallgató Kányádi Sándor Az én Miatyánkom című verset mondta el, majd a Bálint Sándor Hagyományőrző Kör és Műhely, valamint a HÖK előadásában nagyböjti egyházi népénekeket  hallhattak. Többek között az Aranymiatyánkot, ami a moldvai magyarok körében máig ismert ének. Ezt a népi imádságot Nógrád megyében is felgyűjtötték. Jézus – édesanyja kéréseire – elmondja, milyen szenvedés vár rá a nagyhét egy-egy napján. Bálint Sándor néprajzkutató szerint igazi gyémántlelet, a megélt katolikum közös remekműve. Ezt követően Uzsalyné Dr. Pécsi Rita főiskolai docens előadást tartott Isten erőterében élni - Don Bosco nyomában címmel.
Dr. Köncse Kriszta  és Deákné Szabó Zsuzsanna főiskolai oktatók előadásában Tartini Sarabande című műve hangzott el. A főiskola hallgatóink Rejts most el című éneket adták elő, Kiss Alexandra vezetésével. Gitáron kísért: Kovács Eszter és Czinder Eszter, zongorán játszott: Finta Dorottya. Majd elénekeltük közösen a Boldogasszony anyánk...kezdetű régi magyar himnuszunkat. Végül a Ma van Húsvét napja... című  dokumentumfilm részletét láthatta a nézőközönség. Rendező: Karácsony-Molnár Erika
A nagyböjti lelki napra a hallgatókat felkészítette és a kiállítás rendezője a Bálint Sándor Hagyományőrző Kör és Műhely segítségével: dr. Karácsony-Molnár Erika főiskolai tanár. A hallgatókat hegedűn kísérte: Deákné Szabó Zsuzsanna.

Köszönet mindenkinek aki támogatta a lelki nap megvalósítását!

Köszönet a főiskolai hallgatóinak lelkes szereplésükért, segítségükért, Nagy Sándor munkájáért!

2017. március 7.