ÚJ NEVELŐSZÜLŐK KÉPZÉSE Hallgatói tananyag 2.

Kedves leendő Nevelőszülők!

A befogadó családok élete a gyermek megérkezésétől kezdve igen jelentős változásokon megy keresztül. Kötetünk célja a helyzethez kapcsolódó pedagógiai, pszichológiai, szociológiai, egészségügyi és jogi sajátosságokra felhívni a figyelmet és a vonatkozó ismeretek összegyűjtése a nevelőszülői szakmai és vizsgakövetelmények alapján.

Fejezeteinkben kiemelt figyelemmel kísérjük például a családi dinamika és a családi nevelés jellegzetességeit, a kötődés, az önállósítás, a tanulás-segítés folyamatait, de kitérünk lehetséges konfliktushelyzetek elemzésére, valamint a gyermek képességei kibontakoztatásának eszközeire, lehetőségeire is. Összegezzük a különleges és a speciális ellátási igényű gyermeket nevelő családok számára szükséges legalapvetőbb ismereteket. Helyet adunk továbbá az aktuális törvényi változásoknak csakúgy, mint munkaügyi és munkavédelmi ismeretek összegzésének, illetve angol nyelvű tematikus szó-, kifejezés-gyűjteményt és példamondatot foglaltunk össze.

Célunk olyan nevelőszülők képzésének támogatása, akik értik és megértik a családjukba került gyermekek helyzetét, élményeit és mind szakértelmükkel, mind személyiségük teljességével ráhangolódó segítséget nyújthatnak számukra.

 

az Apor Vilmos Katolikus Főiskola
szakmai munkacsoportja