ÚJ NEVELŐSZÜLŐK KÉPZÉSE - Oktatói segédanyag 2.

Tisztelt Kollégáink!

A befogadó családok élete a nevelőszülők gyermekkel való érzelmi kapcsolatának alakulásán túl számos olyan helyzetet tartogat, melyekre már képzésük folyamatában lényeges felkészíteni a jelentkezőket. Jelen kötetünk célja ezen pedagógiai, pszichológiai, szociológiai, egészségügyi és jogi sajátosságokra felhívni a figyelmet, és a kapcsolódó ismeretek összegyűjtése a nevelőszülői szakmai és vizsgakövetelmények alapján.

Fejezeteinkben így kiemelt figyelemmel kísérjük például a családi dinamika és a családi nevelés jellegzetességeit, a kötődés, az önállósítás, a tanulás-segítés folyamatait, de kitérünk lehetséges konfliktushelyzetek elemzésére, valamint a gyermekek képességei kibontakoztatásának eszközeire, lehetőségeire is. Összegezzük a különleges és a speciális ellátási igényű gyermeket nevelő családok számára szükséges legalapvetőbb ismereteket. Helyet adunk továbbá az aktuális törvényi változásoknak csakúgy, mint a munkaügyi és a munkavédelmi ismeretek összegzésének.

Célunk olyan nevelőszülők képzésének támogatása, akik értik és megértik a családba került gyermekek helyzetét, élményeit és mind szakértelmükkel, mind személyiségük teljességével ráhangolódó segítséget nyújthatnak számukra.

az Apor Vilmos Katolikus Főiskola
szakmai munkacsoportja