Látogatók a Changsha Normal University-ről

Látogatók a Changsha Normal University-ről

2017. júl 31-én a kínai Changsha Normal University (Hunnan tartomány) 7 fős delegációja látogatott el Vácra azzal a céllal, hogy megismerje Főiskolánkon folyó képzéseket és ehhez kapcsolódóan a magyarországi óvodai nevelés rendszerét.

A Changsha Normal Egyetemen több mint 6 ezer nappali tagozatos diák tanul, jó részük óvodapedagógus szakon. Az óvóképzés több mint 60 éves múltra tekint vissza.
A jövőbeni együttműködést egy 3 éves keretszerződésben rögzítette Libor Józsefné dr. rektor asszony főiskolánk és dr. Jungong Pi rektorhelyettes a Changsha Normal Egyetem részéről. Terveink között szerepel a közös kutatás, publikálás, tapasztalatcsere, valamint részképzés, módszertani műhely felkínálása a kínai hallgatók ill. végzett óvodapedagógusok számára.

Másnap a Budapest XIII. kerületi Meséskert integráló óvodába (Kassák Lajos u.) látogattunk vendégeinkkel, ahol Ludvig Andrea vezető helyettes kalauzolt bennünket. A Zöld és Madárbarát óvoda autizmus spektrum zavaros gyermekeket is befogadó intézmény, így minden pedagógus, szakember igyekszik felkészülni az integráció minél hatékonyabb megvalósítására. A Meséskert óvoda (önkormányzati tagintézmény) tavaly épült, és egyedülálló a maga nemében: teljeskörűen akadálymentesített, passzívház, így huszadannyi energiát fogyaszt, mint egy átlagos hasonló méretű épület. Friss szűrt levegő biztosítja a pollen- és pormentességet, egyes termek elektroszmog ellen is védettek. A tágas közlekedő tér felülről világított. Minden szinten jól felszerelt tornaterem található, a második emeleten pedig a speciális (gyógypedagógiai, logopédiai) fejlesztéshez szükséges helyiségek, sószoba stb. tükrözik a körültekintő, befogadó-elfogadó szemléletet.  Innen nyílik egy részben fedett kültéri játszóterasz is, ahol egyszerre 3 csoport (75 gyerek) foglalkozására van lehetőség. Az óvoda lenti, fás-bokros udvara, játszótere pedig valóságos gyerekparadicsom a pesti kőrengetegben.

Vincze Bernadett óvodapedagógus tájékoztatott arról a hatékony kétnyelvű angol programról, amelyet költségtérítés ellenében kínálnak fel, s amely az ÓNOAP-ba (Óvodai Nevelés Országos Alapprogram) illeszkedik. A foglalkozásokat a Manó – Világ Kft. anyanyelvi tanárai vezetik. (Európában elsőként ők kapták meg a jogot, hogy az amerikai Boys and Girls Clubs of America «BGCA» nonprofit szervezettel együttműködve testvérklubot hozzanak létre – a Boys and Girls Clubs of Hungary-t, és a BGCA által kidolgozott téma- és korspecifikus programokat használják.) Az Európai Nyelvi Díjjal kitüntetett program alapgondolata szerint a nyelvtanulás akkor lehet igazán sikeres a korai szakaszban, ha a mindennapos tevékenység részét képezi. Az öt kétnyelvű csoportban a magyar óvodapedagógusok mellett az angol anyanyelvű óvodapedagógus is részt vesz a 25 fős csoport mindennapi tevékenységében, a kezdeményezésekben. Minden reggel 8-13 óráig kizárólag angolul kommunikál a gyermekekkel a magyar óvodapedagógus szakmai irányítása mellett. Kiemelt rész a „circle time”, ahol egy-egy témát magyarul és angolul is feldolgoznak. Nem nyelvtanítás folyik, hanem nyelvelsajátítás, idegen nyelvi közeghez szoktatás. Az egy személyhez egy nyelvet kötő gyermek így természetes környezetben sajátítja el az életkorához kapcsolódó szókészletet és beszédpaneleket, amely a későbbi kéttannyelvű oktatáshoz biztosít jó alapot.

A Meséskert óvoda, az első magyar közösségi passzívház rendkívüli adottságai, lehetőségei és programkínálata, a nyári kánikulában önfeledten pancsoló, játszadozó gyerekek, a barátságos környezet igen pozitív benyomást tettek a kínai látogatókra.

2017. augusztus 7.