SZENT LÁSZLÓ ÚTJÁN - VÁCOTT

Mivel Szent László életének több jeles eseménye kapcsolódik Váchoz, október 1-jén a Nemzetért és a Keresztények Egységéért bemutatott, a Barátok templomában tartott ünnepi misével kezdődött a Szent László Év egyik kiemelkedő eseménye. A rendezvény a misét követően az Apor Vilmos Katolikus Főiskolán a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága vándor tablókiállításának megnyitójával folytatódott, majd egy történelmi áttekintést adó tudományos előadással zárult a Sancta Maria Regina Alapítvány szervezésében.

Az ünnepi szentmisén bevezető köszöntőt Varga Lajos segédpüspök mondott, a szertartást pedig Bíró László püspök, Magyarország katonai ordináriusa vezette. Mindez a díszvendégként jelen lévő Rétvári Bence államtitkár, Pető Tibor alpolgármester, dr. Libor Józsefné a főiskola rektora, több más vendég, a cserkészek és a váci hívek sokasága előtt zajlott a zsúfoltságig megtelt templomban.

Püspök atya szentbeszédében kiemelte, hogy a Szent Lászlót megörökítő templomi ábrázolásokban is egyértelműen megjelenik, hogy szent királyunk nem csak a magyarság külső ellenségeivel vívott harcot, hanem egyben szellemi harcot is folytatott a sötétség erői ellenében. Kifejtette, hogy Szent Lászlóra emlékezni nem nosztalgiázás, hanem a nemzeti összetartozás erősítése.

Rétvári Bence – a főiskolán elmondott beszédében - Szent László méltatásakor hangsúlyozta, hogy Szent László emléke ma is eleven él a magyarok emlékezetében, és az egyházközösségek mindennapjaiban. Szent László hite, hazaszeretete erősebb volt minden egyéni érdeknél, az ország jövőjét szolgálta, felül tudott emelkedni egyéni és családját ért sérelmeken, nem véletlenül őrzi a nevét több tucat település és intézmény szerte a Kárpát-hazában.
A Szent László Év során szervezett megemlékezéseket, kiállításokat, emléknapokat – határon innen és túl – óriási érdeklődés kísérte, megmozgatta a messze földön élő magyar embereket is.
Államtitkár úr kitért rá, hogy Szent László példáját követve minden nemzedék hazafias kötelesség a haza védelme, ami sajnálatosan most is időszerű, látva az Európát milliószám elözönlő migráns tömegeket.

Varga Lajos és Horváth István

A továbbiakban egy színvonalas előadás hangzott el Szent László uralkodásának időszakáról a Magyar Királyság akkori küzdelmeiről, melyet Kosztolányi Tímea történész tett mindenki számára érthetővé.

Nem maradt el egy visszatekintés a Mogyoródon, a Szent László Hét csúcspontján, a Sportcsarnokban bemutatott „Korona és kard” című zenés színpadi előadásra, melyből részleteket adott elő az Apor Vilmos Katolikus Főiskola énekkara és a Pellegrino kamarakórus. A zenei részben közreműködött a rendező Puskás Dániel (ének) és Horváth István zeneszerző (zongora).

Hozzátartozott az ünnepségsorozathoz a Szent László öröksége című tárlat a Madách Imre Művelődési Központban, melyen a BP Art Egyesület képzőművészeti pályázatára érkezett alkotásokat mutatták be. (A pályázat meghirdetését lapunkban is közreadtuk. – a szerk.)

 

Dátum: 
szerda, 2017, november 15