Winchesteri hét főiskolánkon

Angliából, a Winchesteri Egyetemről hét hallgató és egy oktató töltött egy hetet főiskolánkon 2016. április 10. és 15. között. A meseprojekt céljainak megfelelően az angol diákok és főiskolánk hallgatói változatos programokban vehettek részt. Szeminárium keretei között a magyar és angol népmesei hagyomány karakterisztikus jegyeit hasonlították össze meseszövegek elemzése alapján, és több dramatikus produkcióba is bekapcsolódhattak. A mézeskalács emberke című angol mesét Danny Bain, a veszprémi Kabóca Bábszínház művészének előadásában tekinthették meg, míg magyar hallgatóink A sündisznó című magyar népmesét adták elő angol nyelven árnyjáték formájában Székely Andrea tanárnő és Bethlenfalvyné dr. Streitmann Ágnes tanárnő vezetésével.

 

  A program során a külföldi hallgatók megismerkedtek a magyar oktatási rendszerrel és főiskolánk történetével, képzési kínálatával. Betekintést nyerhettek a főiskolánkon zajló korai angol nyelvtanítás hatékony módszereibe Bill McBrayer angol anyanyelvi lektor vezetésével, és mesemotívumokat tartalmazó vizuális alkotásokat készíthettek különböző kézműves technikákkal Wiedermann Katalin tanárnő irányításával.

A külföldi hallgatók egy angolórát is tartottak az Újlaki Általános Iskolában, ahol a Hans a sündisznó című angol mesét dolgozták fel alsó tagozatos tanulókkal. A brit hallgatók ellátogattak a nemzetközi projekt harmadik résztvevőjéhez, a váci Karolina Katolikus Általános Iskolába is, amelynek tanulói a Mátyás király és az öregember című népmesét adták elő angolul.

A szakmai program mellett természetesen jutott idő a kulturális és szabadidős tevékenységekre is, így a vendégek főiskolánk hallgatóinak vezetésével megtekinthették Vác városának nevezetességeit és Budapesten a Várnegyedet, illetve angol nyelvű interaktív foglalkozáson vettek részt a budapesti Mesemúzeumban. A záró estén az angol vendégek a budapesti Egyetemi templomban a Szent Márton Emlékév alkalmából tartott ünnepi gregorián koncertet hallgatták meg Heverdle Péterné dr. Köncse Kriszta tanárnő szervezésében.

A winchesteri vendégek visszajelzései nagyon pozitívak voltak, jó vélemény alakult ki bennük főiskolánkról, az itt folyó szakmai munkáról és hallgatóinkról. A szakmai együttműködés terveink szerint a jövőben is folytatódik, amelyet reméljük, hasonló csere utak színesíthetnek majd.

 

2016. április 28.